Αφιερώματα

Αφιέρωμα στον Γιάννη Σαρέλη

Γιάννης ΣαρέληςΟ Γιάννης Σαρέλης γεννήθηκε στη Χίο το 1941 και ήταν Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού. Από πολύ μικρή ηλικία μπήκε στην οικογένεια του ΝΟΧ ως κολυμβητής και αργότερα ως υδατοσφαιριστής. Αποτέλεσε έναν από τους μεγαλύτερους αθλητές του ΝΟ Χίου με πολλές διακρίσεις σε πανελλήνια πρωταθλήματα κολύμβησης. Επίσης ήταν ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες που αγωνίστηκαν με το σκουφάκι του ΝΟΧ και βασικό στέλεχος της ομάδας Πόλο Ανδρών που πέτυχε την άνοδο στην Α Κατηγορία το 1966.  Αξίζει να αναφέρουμε ότι ήταν ένας από τους πιο πιστούς φιλάθλους της ομάδας μας καθώς ενδιαφερόταν για την πορεία του ΝΟΧ (από την Αθήνα όπου διέμενε) όλα αυτά τα χρόνια μέχρι και τις τελευταίες στιγμές της ζωής του. Αναλυτικά οι διακρίσεις του Γιάννη Σαρέλη:

 

ΕΤΟΣ

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
1955

1ος στα 100μ πεταλούδα Εφήβων

Πρωτάθλημα Αιγαίου στη Μυτιλήνη
1956

2ος στα 50μ πρόσθιο Παίδων
4ος στα 100μ πεταλούδα Εφήβων

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα
1957

1ος στα 100μ πεταλούδα Εφήβων
3ος στα 100μ ύπτιο Εφήβω

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα

1957 1ος στα 100μ πεταλούδα Εφήβων
1ος στα 100μ ύπτιο στην Εφήβων
Πρωτάθλημα Ανατολικής Ελλάδος στη Μυτιλήνη
1959 2ος στα 200μ πεταλούδα Ανδρών
4ος στα 100μ ύπτιο Ανδρών
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα
1959 Συμμετοχή στην Εθνική Ομάδα Κολύμβησης στο αγώνισμα 200μ πεταλούδα Συνάντηση Ελλάδας-Ισραήλ
1959 1ος στα 200μ πεταλούδα Ανδρών
1ος στα 100μ ελεύθερο Ανδρών
1ος στα 200μ πρόσθιο Ανδρών
1ος στα 100μ ύπτιο Ανδρών
Πρωτάθλημα Ανατολικής Ελλάδος στη Χίο
1964 4ος στα 100μ ύπτιο Ανδρών Πανεπαρχιακοί αγώνες
1965 1ος στα 100μ πεταλούδα Ανδρών
1ος στα 100μ ύπτιο Ανδρών
1ος στα 4Χ100μ ελεύθερο Ανδρών (Σαρέλης, Μαρινάκης, Καλλίκης, Μύττης)
Πρωτάθλημα Αιγαίου στη Μυτιλήνη
1965 1ος στα 100μ πεταλούδα Ανδρών Πανεπαρχιακοί αγώνες στην Κέρκυρα
1966 1ος στα 100μ πεταλούδα ανδρών
1ος στα 100μ ύπτιο Ανδρών
1ος στα 200μ πρόσθιο Ανδρών
1ος στα 4χ100μ Ανδρών (Γιαλούρης, Ρούσσος, Σαρέλης, Μύττης)
Αιγαιοπελαγήτικοι Αγώνες στη Χίο
1966

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα (Άνοδος στην Α κατηγορία)

Αποτελέσματα
Χίος - Ηρακλής Θεσσαλονίκης: 5-3
Χίος - Χαλκίδα: 2-1
Χίος - Άρης Θεσσαλονίκης: 6-2
Χίος - Βόλος: 2-1 (Τελικός)

Σύνθεση: Μπελέγρης, Σέργης, Μυλωνάδης, Σαρέλης, Μαρινάκης, Χέλιος, Στείρος, Καλλίκης, Γιαλούρης και Αμπαζής
Σκόρερς: Σαρέλης 8, Χέλιος 4, Σέργης 2, Μαρινάκης 1

Β Κατηγορία Υδατοσφαίρισης Ανδρών
  Ατομικά Ρεκόρ  

1960

1966

200μ πεαταλούδα Ανδρών (Χρόνος: 3'06")

100μ ύπτιο Ανδρών (Χρόνος: 1'13"4)

Ρεκόρ Κολύμβησης στο ΝΟ Χίου
  Μέλος της Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης Ενόπλων  

 

Αποσπάσματα από το λεύκωμα του ΝΟΧ που έγραψε ο Λεόντιος Χριστοφορίδης για τα 50 χρόνια ιστορίας του σωματείου (1930-1980)

 

Γράμμα του Γιάννη Σαρέλη προς τον Λεόντιο Χριστοφορίδη:

Μνήμες Γιάννη Σαρέλη (Pasir Gudang 8/7/1980)
Αγαπητέ μου Doctor, σε φιλώ.
Έλαβα το γράμμα σου καθώς και την κάρτα του ΝΟΧ που έδωσες στους δικούς μου και σε ευχαριστώ. Τώρα που σου γράφω βρίσκομαι σε ένα λιμάνι της Μαλαισίας και φορτώνουμε για την Ευρώπη, όπου θα είμαστε γύρω στις 15 Αυγούστου πρώτα ο Θεός.
Η ιδέα για το Λεύκωμα οπωσδήποτε θα είναι δική σου και γιαυτό σε συγχαίρω. Εύχομαι στο ΝΟΧ και σ' όσους τον υπηρετούν πάντοτε ΝΙΚΕΣ.
Φωτογραφίες γιατρέ μου έχω πολλές. Ζήτησε σε παρακαλώ της Λεώνης που βρίσκεται στη Χίο να σου δώσει να διαλέξεις. Θα της γράψω φυσικά και εγώ.
Για τα χρόνια που πέρασα (νομίζω ότι είναι πάνω από 20 κοντά στο ΝΟΧ) θα πρέπει να σου γράψω ένα βιβλίο. Πάντως η χρονιά που θα μείνει για πάντα στη μνήμη μου, νομίζω ότι είναι και ένας σταθμός για το ΝΟΧ, είναι το 1966 όταν πήραμε το πρωτάθλημα Πόλο στην Κέρκυρα και ανέβηκε η ομάδα στην Α' Κατηγορία. Όταν ο διαιτητής σφύριξε την λήξη του αγώνος (κερδίσαμε το ΝΟ Βόλου 2-1 με δύο γκολ δικά μου) πραγματικά όλοι κλέγαμε από συγκίνηση και χαρά σαν μικρά παιδιά. Σ' αυτό το πρωτάθλημα, που πηγαίναμε απλώς να κρατηθούμε στην Β' Κατηγορία, όλοι μας παίξαμε για το ΝΟΧ, μα ιδιαίτερα πρέπει να παραδεχθώ τις εμφανίσεις του Τάκη Μπελέγρ, ο οποίος αν και τελείως απροπόνητος έκανε τα παιχνίδια της ζωής του. Μέσω του Λευκώματος, αν γραφτούν αυτές οι αναμνήσεις μου, τον συγχαίρω έστω και μετά πάροδο 14 χρόνων. Γιατρέ μου ξέρεις, καλά τι αισθάνομαι για το ΝΟΧ. Όλα τα νεανικά μου χρόνια είναι γεμάτα από αναμνήσεις ΝΟΧ. Δυστυχώς τα αποτελέσματα του 1965 δεν τα θυμάμαι. Πρέπει όμως να υπάρχουν στα αρχεία του "Χιακού Λαού" ή "Προόδου".
Τίποτα άλλο δεν έχω να σου γράψω. Σου εύχομαι καλό ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ και θριαμβευτής σους Αιγαιοπελαγήτικους. Πρόσεχε τώρα γιατί με τον "ΚΑΛΕΣΕΙΣ" Πρόεδρο η ΠΕΚΕΒ θα είναι δυνατή.
Χαιρετισμούς σ' όλους του ΝΟΧ και Γεραζούνη, Στέφανο και λοιπούς.

Σε φιλώ,
Γιάννης


Δημοσίευμα:


Εφημερίδα "Χιακός Λαός" - Δεκέμβριος 1966
ΣΑΡΕΛΗΣ: Ο ΑΘΛΗΤΗΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ
Συνηθίζεται στο τέλος κάθε χρόνου να συνέρχονται οι αθλητικοί συντάκτες και να βγάζουν τους καλύτερους αθλητές της χρονιάς. Αν γινόταν κάτι τέτοιο για τον αθλητισμό της Χίου, θα έβγαινε πρώτος χωρίς συζήτηση ο Γιάννης Σαρέλης, ο απαράμιλλος πρωταθλητής του ΝΟΧ.
Ο Σαρέλης δεν είναι νέος αθλητής. Από παιδάκι άρχισε την καριέρα του στον ΝΟΧ. Γρήγορα ξεπέρασε και τους συνομήλικούς του και τους μεγαλύτερους από αυτόν. Έφτασε σε τέτοιο σημείο αποδόσεως ώστε να θριαμβέψει σε πανελλήνιους αγώνες κολυμβήσεως. Είναι ο μόνος Χιώτης αθλητής που συμπεριλήφθηκε στην εθνική κολυμβητική ομάδα, τόσο στα ατομικά αγωνίσματα, όσο και στο πόλο. Εκτός από την πρώτη νίκη που κέρδισε, έχει στο ενεργητικό του πολλές δεύτερες και τρίτες. Παράλληλα με την κολύμβηση, επιδόθηκε με επιτυχία στον αθλητισμό στίβου, με τα χρώματα του Εφήβου και της Εμπορικής Σχολής κατέκτησε σωρεία νικών. Διακρίθηκε και εδώ σε πανελλήνους, σχολικούς αυτή τη φορά. Ήρθε δεύτερος στη σφαιροβολία. Στα ομαδικά αγωνίσματα ήταν μορφή. Ποδόσφαιρο με τον Αετό, μπάσκετ και βόλεϊ με το σχολείο του και φυσικά πόλο με το ΝΟΧ. Όπου συμμετείχε θριάμβευσε. Ήταν σπάνια αθλητική πάστα. Λέμε ήταν γιατί όπως φαίνεται η χρονιά που πέρασε ήταν η τελευταία αθλητική του Σαρέλη. Λόγοι επαγγελματικοί τον ανάγκασαν να αφήσει πάλι το νησί. Χρονιά τελευταία αλλά πόσο θριαμβευτική.
Δεύτερος νικητής στα 100 και 200 πεταλούδα στους πανστρατιωτικούς διεθνής στο πόλο, ακρογωνιαίος λίθος στο θρίαμβο του ΝΟΧ. Ο Σαρέλης δεν έδωσε μονάχα 34 βαθμούς στην πρωταθλήτρια ομάδα του ΝΟΧ κολυμπώντας όλα τα στυλ. Δεν οδήγησε μόνο την ομάδα πόλο στην Α’ Εθνική. Υπήρξε για τον Ναυτικό Όμιλο Χίου ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές. Πρωταθλητής, σύμβουλος, προπονητής, συνοδός, εργάτης. Παράδειγμα ήθους και αγωνιστικότητος. Από αυτόν ξεκίνησε η αισιοδοξία για κάτι καλό που κατέληξε στον τελικό θρίαμβο. Βοήθησαν και οι άλλοι αφάνταστα. Όμως χωρίς τον Σαρέλη είναι αμφίβολο αν η νίκη όλων θα ήταν τόσο μεγάλη. Ο Ναυτικός Όμιλος Χίου σε σεμνή τελετή τίμησε τον πρωταθλητή του καθώς και άλλους διακριθέντες της χρονιάς. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ευχηθούμε στον Γιάννη καλά ταξίδια.

Λεόντιος Χριστοφορίδης

 

Γιάννης Σαρέλης    
Γιάννης Σαρέλης Γιάννης Σαρέλης Γιάννης Σαρέλης

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο