Ιστορικό

Ιστορικό Ναυτικού Ομίλου Χίου

Ο Ναυτικός Όμιλος Χίου ιδρύθηκε το 1930 από επιφανείς Χιώτες (Λ. Καλβοκορέση, Γ.Χωρέμη, Χατζηφραγκούλη Ανδρεάδη, Δ. Πίττα, Χρ. Ζαφειράκη, Μ. Κυτριλάκη και άλλους). Στην αρχή λειτούργησε σαν λέσχη, όπου σύμφωνα με το καταστατικό για να γίνει κάποιος μέλος έπρεπε να είναι ιδιοκτήτης θαλαμηγού άνω των 15 μέτρων. Δεν κατάφερε όμως να εξελιχθεί με αυτή τη μορφή και έτσι το 1932 αποφασίστηκε η αναδιοργάνωση του. Ανέλαβαν νέοι άνθρωποι με αγάπη για το Ναυταθλητισμό το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το σωματείο να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα και να γίνει ένα ανοικτό σε όλους ναυταθλητικό Σωματείο.
Στην προπολεμική περίοδο (1930-1940) οι εγκαταστάσεις του ΝΟΧ βρισκόταν στην είσοδο του λιμανιού της Χίου σε 2 παλαιά κτίρια. Στο ένα στεγαζόταν η κολύμβηση και η υδατοσφαίριση και στο άλλο η κωπηλασία που είχε τότε δύο τετράκοπες λέμβους. Η αθλητική του δράση τη δεκαετία αυτή ήταν σχετικά φτωχή όπως ήταν και σε όλη την Ελλάδα. Οι αγώνες γινόταν μέσα στο λιμάνι, στην κολύμβηση με αντίπαλο τη Μυτιλήνη και στην υδατοσφαίριση με αντίπαλες ομάδες Ελληνικών και ξένων Πολεμικών σκαφών που επισκέπτονταν τη Χίο.
Η δεκαετία 1940-1950 θεωρείται ως η «μαύρη δεκαετία» του Σωματίου. Η κατοχή και η στράτευση λόγω του πολέμου αποδεκάτισαν τον Όμιλο. Κατά τη διάρκεια της κατοχής οι εγκαταστάσεις του Ομίλου μετατράπηκαν σε οχυρό από τους Γερμανούς, οι οποίοι κατέστρεψαν όλο το υλικό και τα σκάφη. Με τη λήξη του πολέμου το 1947 ξεκίνησε μία κίνηση για την μεταφορά των εγκαταστάσεων στην περιοχή Μπέλλα Βίστα όπου εδρεύουν μέχρι και σήμερα τα γραφεία του ΝΟΧ. Αυτό ήταν ένα καθοριστικό βήμα για την μετέπειτα πορεία του Σωματείου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι αρχικές εγκαταστάσεις έγιναν με την προσωπική εργασία των αθλητών, συμβούλων και μελών του Ναυτικού Ομίλου Χίου. Τη δεκαετία αυτή δεν μπορεί να γίνει λόγος για αθλητική δραστηριότητα. Υπήρχε μόνο μία συμμετοχή σε αγώνες κωπηλασίας για τον εορτασμό της προσαρτήσεως των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα. Επίσης αυτή την περίοδο έγινε μία προσπάθεια για τη διάδοση της κολύμβησης, όπου διοργανώνονταν κάθε Κυριακή θαλάσσιες εκδρομές σε διάφορες παραλίες της Χίου και γινόταν κολυμβητικοί αγώνες.
Κατά τη δεκαετία 1950-1960 ο ΝΟΧ ξεκίνησε να γίνεται γνωστός σε Πανελλήνιο επίπεδο. Είχε μεγάλες επιτυχίες στην κολύμβηση, την υδατοσφαίριση και την κωπηλασία. Αθλητές που διακρίθηκαν σε πανελλήνιους αγώνες ήταν μεταξύ άλλων οι Β. Μαδωνής, Σ. Σέργης, Α. Καμβύσης, Α. Ψύλος, Γ. Περσόπουλος και Γιάννης Σαρέλης. Στην κωπηλασία διακρίθηκαν οι Κ. Τσιμιδόπουλος, Π. Σέργης και Π. Μαδωνής. Δραστήριοι πρόεδροι της εποχής ήταν ο Σωκ. Χέλιος και ο Κ. Φαφαληός. Στα διοικητικά ασχολούνταν επίσης οι Α. Λοΐζος, Κ. Κουμπιάς, Στ. Πολίτης και Δ. Ντρουφάκος οι οποίοι αποτέλεσαν και πρόεδροι του Σωματείου αργότερα. Επίσης επιτυχημένοι προπονητές της εποχής ήταν ο Τεό Αυγουστίδης, ο Γέρου, ο Νακέλης και ο Αλέκος Καλούδης.
Κατά τη δεκαετία 1960-1970 το Σωματείο για διάφορους οικονομικούς κυρίως λόγους περιήλθε σε μαρασμό από το 1961 έως το 1965. Τη χρονιά εκείνη ανέλαβε νέα διοίκηση με Προεδρείο τους  Ι. Σόδη, Α. Λοΐζο, Κ. Γεραζούνη και άλλους, χάρη στην προσπάθεια των οποίων το Σωματείο ανέκαμψε και μέσα σε 2 χρόνια κατέκτησε το πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης με προπονητή τον Μ. Ντουντούλα καθώς και τα πρωτεία στην κολύμβηση του Αιγαίου που είχε χάσει μέχρι τότε. Το 1967 ο Ναυτικός Όμιλος Χίου έκανε το μεγαλύτερο βήμα προόδου φτιάχνοντας σε χρόνο ρεκόρ το κολυμβητήριο του (ανοικτό με θαλάσσιο νερό). Επίσης ίδρυσε το τμήμα Ιστιοπλοΐας.
Κατά τη δεκαετία 1970-1980 τη διοίκηση Σόδη διαδέχθηκε νέα διοίκηση με πρόεδρο τον Σταμ. Πολίτη, παλαιό κωπηλάτη και πολίστα του Ομίλου. Με τον Σταμ. Πολίτη και προπονητές τους Α. Καλούδη (Κολύμβηση), Γαρύφαλλο, Ντουντούλα και Ο. Πολυχρονόπουλο (υδατοσφαίριση) ξεκίνησε μία σειρά από καινούριους θριάμβους οι οποίοι καθιέρωσαν το ΝΟΧ ως ένα από τα πιο δραστήρια και επιτυχημένα ναυταθλητικά Σωματεία στην Ελλάδα. Τη δεκαετία αυτή ο ΝΟΧ κατέκτησε 9 πρωταθλήματα κολύμβησης στο Αιγαίο, διακρίθηκε σε πανεπαρχιακούς αγώνες και το 1974 με πρωτεργάτη τον προπονητή Όμηρο Πολυχρονόπουλο ανέβασε την ομάδα πόλο στην Α’ Εθνική Κατηγορία, τη μοναδική ομάδα εκπρόσωπος της Χίου σε Εθνική κατηγορία έως τότε . Τη χρονιά 1974-1975 προπονητής Κολύμβησης ήταν ο Βας. Κουφός και αργότερα (1976-1979) ανέλαβαν οι Χιώτες προπονητές Ν. Αγραφιώτης και Μάλαντη. Στην κωπηλασία και ιστιοπλοΐα αποκτήθηκαν καινούρια σκάφη και οι αθλητές κατέκτησαν αξιοπρεπείς θέσεις σε πανελλήνιο επίπεδο. Επίσης ιδρύθηκε και το τμήμα Πινγκ-Πονγκ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι την περίοδο αυτή κτίστηκε το κέντρο και ο Όμιλος απέκτησε τη δική του στέγη. Αίθουσα συνεδριάσεων, εστιατόριο, αίθουσα πινγκ πονγκ, εγκαταστάσεις κωπηλασίας και ιστιοπλοΐας.   
Στην 25 ετία 1965-1990 πέρασαν από το Ναυτικό Όμιλο Χίου χιλιάδες παιδιά, τα οποία κατέκλυζαν καθημερινά τις εγκαταστάσεις του στην περιοχή της Μπέλλα Βίστα.

Ο Ναυτικός Όμιλος Χίου αυτή τη στιγμή έχει σε πλήρη λειτουργία ανδρικά και γυναικεία τμήματα Υδατοσφαίρισης, Κολύμβησης και Ιστιοπλοΐας. Βιτρίνα όμως του Ν. Ο. Χίου και καμάρι όλων των Χιωτών είναι η ομάδα Υδατοσφαίρισης των ανδρών.

Ο Ν. Ο. Χίου αγωνίζεται στην Α1 Εθνική κατηγορία Υδατοσφαίρισης από το 1966 και έχει να επιδείξει περισσότερες διακρίσεις από κάθε άλλο επαρχιακό Σωματείο. Το 1990 κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος, το 1997 κατετάγη 2ος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών, ενώ παράλληλα έχει και μια αξιοζήλευτη πορεία στην Ευρώπη, στο θεσμό του LEN TROPHY. Παράλληλα δίνει μεγάλη σημασία στις εφηβικές, νεανικές και παιδικές ομάδες υδατοσφαίρισης, ώστε να πρωταγωνιστούν στα αντίστοιχα πρωταθλήματα που διοργανώνει η ΚΟΕ.

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο